Zima na řece Labi

Na letošní první výprava jsem vyrazil již začátkem února a rovnou na celých pět dní. Počasí bylo prozatím příznivé. Nic nenasvědčovalo, že by teploty měla padat až k -15 jako loni.
 Celý týden bylo  krásných 7 stupňů ale bohužel vítr který dosahoval  v nárazech 70 km/h a to nebylo moc příjemný. Byly chvilky, když jsem nevěřil, že to bivak zvládne. 
 
Tentokrát jsem zvolil jiný úsek řeky, který mě už dlouho lákal. Nikdy jsem zde nechytal. Nové místo, nové výzvy. Hloubka se zde pohybovala do 5 metrů, takže volba místa na tohle období byla suprová. I když voda měla jenom 3 stupně věřil jsem, že ryby zde budou. 
Krmení pro zimní a jarní lov používám pořád stejný. Krmítko plus pop up kulička s příchutí AK- čka. V chladných měsících je to super volba, nejen proto, že aktivita ryb je nízká, ale hlavně proto že člověk se u vody víc hýbe a není mu tak zima. Na druhý dávám vždy těžkou kouli s průměrem 24 na větší rybu. 
 
Když  bylo vše na svém místě, mohl jsem si konečně vychutnávat krásný klid v přírodě To netrvalo dlouho a začal kapří maraton. Malá pop up kulička pracovala ve vodě suprově.  
Kapři, kteří zde byli nasazení v podzimních měsících, mi najeli na krmné místo. Celých pět dní jsem se bavil s malými dorostenci, ale to mi vůbec nevadilo. Bylo jich opravdu hodně, až deset kousků denně, ale větší ryba pořád nepřicházela.
 
Byl tu poslední den. Od rána se voda zvedala, vysoký průtok s neskutečným množstvím nečistot se nevyhnul mým vlascům. To znamenalo jediný. Přehazovat, přehazoavat a přehazovat. Když už byl pomalu rybářský den u konce tak se ozývá hlásič. Nevěnoval jsem tomu velkou pozornost, protože celý den jsem čistil vlasce od všemožných klacků. Pomale jsem vylezl z bivaku, abych to zkontroloval, ale bylo to co jsem čekal. Vlasec byl obalený jak vánoční stromeček. Zasekávám abych se zbavil co nejvíce toho co mi uvázlo na vlasci. Co následovalo, jsem vůbec nečekal. Zvuk hlásiče opravdu signalizoval záběr. Ve chvíli si užívám souboj s větším kaprem. Po souboji si prohlížím na podložce krásného šupináče. Váha ukazuje 9,5 kg. Paráda!!!!! Na to jsem celý týden čekal. Foto a šupík míří zpět do své vodní říše. 
 
Krásných začátek sezony a pět  dní strávený u řeky           
                     
                                                                            
                                                                      za RKMB a Mastodontbaits tým Jiří Irži Dušek
 
 
Sdílet: