Tomassonův závěr sezony

Listopad
 
Sezóna pomalu vrcholila. Počasí nám ještě stále dovolovalo strávit u vody nějakou tu chvíli na to, pokusit se ulovit pěknou rybu. V listopadu je ještě docela velká šance, jelikož  poslední léta bývá v tomto měsíci poměrně teplo a kapři se krmí na nadcházející zimu.
 
Přehrada
 
Hladina vody na přehradě k nám byla také ještě milosrdná, aby neodjeli ryby do větších hloubek, ikdyž už to bylo poměrně na hraně a sám jsem byl zvědavý jak to ryby budou vnímat. Hloubka okolo 6m a rozkrmené místo bylo připraveno. Už jsem nepoužíval tolik partiklu na předkrmení kvůli cejnům.
Jako nástrahu i návnadu jsem zvolil, pro studenou vodu vhodnější, moje domácí kořeněná játra ve 24mm, trochu pelet a trochu tygřáku co mi ještě zbylo. Návazce, jsem ale nechal tak jako předtím, jelikož se o hodně zvedla aktivita bílé ryby hlavně cejnků, tak musela sestava odolat nájezdům těchto ryb.
Podařilo se mi vydolovat během pár krátkých výprav i několik krásných ryb. Největšího 89cm a 13kg těžkého, krásného podzimního šupináče. Jednou z ryb, co se mi tady snad ještě nepodařilo chytit byl  dlouhý, ale hrozně hubený šupináč s ohromnými ploutvemi. Měřil 86cm a mohl vážit snad jen něco přes 7kg. Před touhle rybou, jsem ulovil naopak krásně stavěneho 10ti kiloveho šupika s nacpaným břichem na zimu a toto mě moc baví, protože člověk nikdy neví, jaká ta ryba bude. Rozmanitost kaprů na přehradě je opravdu veliká a snad to tak bude i v budoucnu.
 
Řeka - návrat po letech
 
V půlce listopadu jsem se také vypravil i díky kamarádově nápadu na jednu starou známou řeku, kam jsme dříve hodně jezdili.
Když jsem se dozvěděl, že se tam chystá, dlouho jsem neváhal zavzpomínat na staré časy. Na této vodě jsem zažil opravdu hodně skvělých zážitků, ale už jsem zde několik let nechytal. 
Lov zde není vůbec jednoduchý a díky tomu jsou ty ryby i cennější.
Průtok řeky byl hodně nízký, což by mohlo hrát v náš prospěch, ale počasí předpovídalo ochlazení i pod nulu.
Vítek vyrazil už o den dříve a už během prvních 24 hodin měl venku dvě krásné ryby 8 a 14,5kg! To je paráda. Nemohl jsem se dočkat až za nim dorazim. Po příjezdu jsem si sedl kousek po proudu dolů na slibné místo, jeden prut jsem shoupl pod nohy a druhý letěl k protějšímu břehu pod větve hned vedle padlého stromu. Dlouho se nic nedělo, až k večeru do toho začali tlouct jelci a cejnci. Jednoho jelca jsem i vytáhl.
Ráno jsem dostal na prut vedle vázky padák, ale cejn to nebyl. Ryba jela naštěstí po proudu dolů a ani moc nebojovala. Chvíli jsem ho sice musel dolovat z trsu trávy co byl podél našeho břehu, ale za chvíli jsem zahlédl pod nohama luxusního šupináče. Z vysokého břehu se mi ho podařilo naštěstí zdárně podebrat. Bylo trochu namrznuto po noci, tak to byl docela zážitek. Ukázkový kousek 89cm a 15kg! Pecka. První kapr a hned takový prasátko.
Po nahození jsme byli opět až do večera prakticky bez kontaktu. Viťa měl večer dvě pěkný ryby na prutě, o které bohužel přišel ve vázce. Já jsem měl další záběr opět až druhý den ráno. Tentokrát to byla pěkná jízda, až prut skákal po vidličkách. Tento boj, byl už trochu urputnější. Zase ryba jela po proudu dolů a pod náš břeh za trs trávy, ale i tento souboj skončil úspěšně pro mě a podařilo se mi podebrat ještě větší tele! Neskutečný. Dva záběry od kapra za celý víkend a dvě ryby 15+. Kapr měřil 95cm a 17,6kg. A to jsem si myslel, že to už lepší být ani nemůže! Oba dva kapři vzali domácí kořeněná játra 24mm dál od háčku vytvrzené v soli aby to bílá ryba nerozbila. Přikrmoval jsem celými a půlkami koulí stejné příchutě a trochou jatrových pelet. Návazce spíše delší skoro 30cm a oblibený háček Hayabusa vel. 4. Voda moc netáhla tak stačila olova 120g grippa.
 
Návrat po letech na známou řeku snad nemohl být lepší a takový scénář jsem si ani ve snu nepředstavoval. Snad se v následující sezóně najde kousek času na aspoň jednu výpravu na tuto krásnou vodu.
 
S pozdravem Tomasson
 
Sdílet: