Jaro na řece 2022

  Na jaře jsem vyrazil na řeku. Nejprve na malou a následně na velkou. Jelikož mi povinnosti nedovolili být u vody jak bych si představoval, dostal jsem se k vodě v ne dost příznivém období. Trefil jsem tření, ale to mne  neodradilo. Na rozjezd jsem zkusil menší řeku, kde jsem nechytal už tři roky. To však  byla velká škoda, protože řeka je zde kvalitně  zarybněna. I když bez K 70,  takže často slýchám ,že se odsud odvážejí kapitální ryby a to mě dost mrzí. Ale řád to nezakazuje, takže s tím nic nenaděláme. Na malé řece jsem strávil tři dny.Krmil jsem partiklem a boilisem, na který jsem také chytal. Bohužel bez úspěchu, ryby měli zjevně jiné starosti. Proto jsem zvolil jemnou techniku s malou pop up kuličkou, která byla výborná volba. Kapři na ní reagovali spolehlivě. Jediný problém byl ten, že brali jenom pár hodin denně. Pak jak kdyby se po nich slehla zem. 

Večer než se začínalo stmívat tak jsem si nachystal jeden proutek na žížalu, abych zkusil nějakého úhoře .Nebo cokoliv co mi skočí na elitní žížalu , které jsem si poctivě nasbíral na zahradě. Ještě teď mě bolí za krkem. Netrvalo to dlouho a první ryba v podběráku. Sumeček, který měl do metru hodně daleko. U dalšího záběru jsem se dočkal úhořího monte a u třetího záběru, když jsem myslel, že to bude větší úhoř jsem zůstal stát s otevřenou hubou. MNÍK JEDNOVOUSÝ. Krásná nádherná ryba s neuvěřitelným zbarvením. Radost veliká. Mník měřil 48cm. Pro mě osobáček i když vím , že jsou zde větší kusy. V dnešní době je hojně vysazován už několik let, takže je prakticky všude, ale málo kdo o nich ví. Budu se muset  na ně příště více zaměřit a zkusit cílený lov.  
To by bylo asi vše z malé řeky a teď na moji oblíbenou řeku Labe.Na výpravu jsem vyrazilpo čtrnáctidenní pauze. Místo jsem zvolil blízko stromu, takže odejit od prutu bylo nemožné. Tahle výprava byla spíš věnovaná amurům.Bohužel se mi nepovedlo dostat většího než malého 56 centimetrů dlouhého dorostence, ale i tak potěšil. Zato mi přišli dva  krásní kapři kterým do 15 kg moc nechybělo. Záběru bylo nespočet od dorostenců ,který nepřesáhli 65 cm, ale za to urputně bojovali a dělali vše pro to, aby mi zajeli do stromu. Byl to oříšek, ale brzda na krev a vlasec o průměru 45.......Nedal jsem jim moc velkou šanci, aby ve vázce uvízli. Na obou řekách jsem si to užil i když nebylo tolik času, jak jsem si představoval.  
Za rkmb  Jiří Irži Dušek
Sdílet: