Jaro na řece

Nekonečné deště a s tím i vysoký průtok řeky, ale musel jsem to prostě zkusit. Vyrazil jsem na prodloužený víkend na Labe, které zvedalo hladinu svého toku a s tím i neskutečné množství nečistot. Byl to boj, ale stálo to za to.   
Po dvou dnech, kdy jsem vyzkoušel snad  úplně všechno, jsem začal být zoufalý a skeptický. Do toho stále vysoký průtok a počasí jak na houpačce. Chtěl jsem to vzdát, ale něco mi říkalo zůstaň!! 
Třetí den jsem brzy ráno vyvezl montáže na odpadávající kámen blízko břehu. Nic jiného se ani nedalo dělat. Vlasce obalené trávou, které sem přinesly dlouhé a trvalé deště, s olovem cestovali po celé řece.  
Montáže jsem zavezl a ke každé z nich přihodil hrst kuliček. Od rána do oběda  se vůbec nic nedělo. Montáže jsem překontroloval a znovu vyvezl. Do večera stále klid. Hodina dvanáctá se pomalu blíží. Najednou záběr, nebo spíš takové lehké pípnutí a po asi pěti sekundách znovu. Jdu se tedy podívat co se to tam děje?! Špička prutu se chvěje….CEJN….. to je jasný.
V né moc dobré náladě zasekávám, abych montáž dostal z odpadávajícího kamene. Ale co to??!........sakra…..visím. To jsem si fakt přál. Pomalu půlnoc, na prutu cejn a ještě musím na člun. 
Když jsem dojel nad místo, tak jsem se snažil montáž vyprostit. Po pár minutách se mi to podařilo, ale co se potom stalo, jsem opravdu nečekal. Ryba na druhé straně nebyla cejn, ale pěkný kapr, který snad ani netušil, že je na háčku. Já do poslední chvíle také ne. Ukázalo se, že povolení brzdy, bylo to nejlepší co jsem mohl udělat. Kapr mi nedal nic zadarmo. Dlouhý boj v nekonečné tmě, doprovázenou hustou mlhou a vysokým průtokem.  Na vodě jsem se točil jak kačena. Souboj jsem si brutálně užíval. Při podebírání kapra koukám, že jsem o nějakých 150 metru níže. Na břeh  přijíždím až po půlnoci. Při vážení nevěřím vlastním očím. První ryba sezony a hned 15 kg, krásná jikra před třením. Pár fotek a šup zpět do vody. Jelikož je již po dvanácté, stahuji druhý prut a spokojeně usínám. 
Druhý den se opakuje to samé co předešlého dne. Celý den nic, ale jak se blížila hodina k půlnoci tak to zase přišlo. Ve tmě si vychutnávám souboj s dalším kaprem. Ryba už nebyla tak těžká, ale zato dlouhá. K metru ji moc nechybělo a vážila krásných 11 kg. 
 
Další den jsem celé dopoledne balil a opět  bez jakéhokoli náznaku záběru
 
 
 
 
Za rkmb tým  a mastodontbaits.com Jiří Irži Dušek
Sdílet: