Jarní feeder

Přestože jsem si myslel, že letos články letos nějak vynechám, nedalo mi to, a tak se podělim o pár zkušenosti z jarního lovu feederem.
 
Řeka:
Když začali ledy opouštět vodní hladinu, moje první kroky vedli k nedaleké řece. Zde je rybi osádka velice rozmanita a člověk netuší co bude ten den brát.
Můj záměr byl na jeden prut s method feederem se pokusit přelstít nějakého kapříka a na druhý s klasickým košíkem 30g, návazcem cca 35 cm a masnakama zkusit chytit v podstatě cokoliv. Paradoxne bylo více záběrů na method krmitko, a to od jelcu tloušťu, kteří byli poměrně dost aktivní. Házel jsem kousek od břehu do krásného vracaku, kde byla hloubka cca 2,5m.
Za několik vycházek se mi podařilo poměrně dost  jelcu a nějaka ta podoustev. Kapři bohužel nespolupracovali, ale to až tolik zase nevadilo i tohle jsou krasne ryby a podoustev jsem dlouho nechytil.
Nejlepší kombinace byla krmitkovka sensas 3000 method feeder carpe nebo směs mikropeletek a ananasova neutrálka vlastni výroby pod háčkem vel.10.
 
Stojatá voda a přehrada:
Později jsem začal navštěvovat oblíbenou přehradu, kde jsem si chtěl počíhat na nějakého nasadoveho kapříka.
První vycházka byla slabší, ale na těch dalších jsem už přišel na to, kde se kapříci nacházejí a co jim chutna. Musel jsem házet dal od břehu do větší hloubky jelikož byla ještě ledova voda a kapři se drželi ve větší hloubce okolo 6m. Pruty jsem zaklipoval, protože to je u feederu jeden ze základních kamenu úspěchu. Do krmítka jsem dával krmitkovku vlastní výroby na sladké bázi s drcenymi sušenkami. Na háček velikosti 12 3-4 masnaky a návazce cca 30cm. Záběry byli velice slabé a rozpoznat záběr byl kolikrát problém, ale po nějakém čase jsem se je naučil proměňovat.
Podařilo se mi přelstít opravdu velké množství kaprů. Na jaro ve studené vodě velká spokojenost a hodně jsem si tyto chvile s nasadaky užil.
 
Se zesilující sílou slunicka jsem vyrazil párkrát i na nedaleké rybníky opět za kapry menších velikostí.
Na jeden prut opět klasika s masnaky a na druhý method. Tentokrát vedl zase pro změnu method feeder, a to mikropeletky s neutrální kuličkou ananas nebo česnek.  Tato kombinace je opravdu skvěla a úspěšna na menší kapříky jak se voda jen trošku oteplí. Neutrální kulička se musí jen lehce pohupovat nad háčkem, který lezi na hromádce krmení. Se zaklipovanym prutem jsem se snažil házet opět do jednoho místa. Pokud se to člověku daří, nespotřebuje ani moc krmení. Záběry už byli razantnější než na přehradě a kolikrát skákal prut po vidlickach :-). Povedlo se několik kapříku do 50cm a pár cejnu. Také jsem zkoušel jestli je lepší návazec z pletenky nebo monofilu, ale na zásadní rozdíl jsem nepřišel, přestože spoustu lidi preferuje tuhý návazec z monofilu. Jedinou výhodu vidim v tom, že když dojde k přetržení tak u návazce z monofilu se urve jen návazec.
Feeder je u mně čim dál více oblíbenou disciplínou.
 
S pozdravem Tomasson
Sdílet: