10 dní na přehradě

Léto je vplném proudu a nastává čas dovolených. Já jsem si tu svoji společně sprítelkyní naplánoval na poslední týden včervenci. A kam jinam vyrazit než na chatku na nedalekou prehradu, kde se dá spojit príjemná dovolená a kaprarina.

Dlouhou dobu jsem si lámal hlavu jakou zvolit taktiku krmení a jaké boilie použít. Nakonec jsem se rozhodl pro výrobu domácího boilie ze směsi Suprafish, kterou jsem si trochu vytunil o aminokomplex oliheň, která slaví nejeden úspěch vpodobě krásných kaprů.

Na tuto výpravu semnou také pojede kamarád Ondra zPálavy. Další jméno nebo jména jsou zatím neznámá, jelikož Jirka zklubu má dovolenou až první týden vsrpnu, Květošek taky atd.

Ze směsi Suprafish jsem našoulel něco pres 13kg boilie o průměru 20mm. Pět dní pred odjezdem si místo kde budem lovit jezdím každý den zakrmovat približně 1kg boilie,1kg pelet taky 20mm průměr a pridávám 20kg vareného partiklu. Lovné místo se nachází asi 50m od brehu na zlomu písčitého svahu a rovného dna v10m hloubce.

Je tu čtvrtek 22.7.Všechno je sbaleno a já (zatím sám) vyrážím na místo činu.Prijíždím okolo osmé večer.P rikrmuji ještě partiklem, boiliem a peletami. Voda je jak olej a žádný pohyb na hladině. Nahazuji pruty do krmného místa, ale do půlnoci to ani nakleplo.

Vpátek mi volá Ondra(brčko) zklubu, že se knám na této výpravě pridá. Navečer prijíždí a pridává se kněmu také Irži, který jede (jen do soboty) podráždit zase nějakého fousáča. Večer prichází ochlazení, zvedá se vítr a žene se knám pěkná bourka.V tom největším lijáku má Ondra první záběr a během chvilky vytahuje asi 65cm dlouhého lysce. Do půlnoci prichází ještě jeden lysec stejné velikosti a my jdeme spát sdobrým svědomím, že se to rozjíždí a prijdou určitě i větší kousky.V sobotu vstáváme něco kolem 4 a zkrmení vynecháváme partikl. Zbytek výpravu budem krmit jen boiliem a peletami. Ondra začíná svoji spanilou jízdu a zdolává dva kapry okolo 70cm a jednoho 82cm nízkého šupináče.

Jirka nahazuje taky na kapra, ale záběry chodí jen Ondrovi. Pri dalším záběru kapra vyrezává.Odpoledne se už nic neděje a opouští nás Jirka, kterého vystrídá Ondra zPálavy. Ten prijíždí vsobotu vpodvečer a zaujímá pozici nalevo od nás na sousedovic tarasu. Máme také telefonát od Kraťasa, který se knám na jeden den také pripojuje. Hladinu stále bičuje silný vítr a občas zaprší, ale další záběr prichází až vneděli dopoledne kdy zdolává Brčo krásného lysce 72cm a 9,5kg.

Já i ostatní zatím nemáme ani pipanec. To prolomuje až Ondra S., který zNeděle na pondělí zdolává šupináče 74cm a jednoho vyrezává.

Každý den jim servírujem cca kilo a půl boilie oliheň a trochu sardinky a kilo halibutek.V pondělí večer za námi prijíždí moje prítelkyně skamarádkami. Počasí se umoudruje, oteplilo se a vítr trochu ustal, ale ryby porád koušou. Brčo má vytažených asi 7 kaprů a druhý Ondra jednoho, ale já na silný tah zdruhého konce prutu porád netrpělivě čekám. Začínám být i trochu nesvůj a snažím se prijít na to proč kapri koušou jen zjednoho místa, když pri minulých výpravách jsem ze svého místa pravidelně kapry zdolával.

I montáže jsem změnil.Vítáme holky, pomáháme jim vybalovat, popíjíme vínko a pivko u chaty, protože kapri mají menší pauzu. Nikoho znás, by ani ve snu nenapadlo co nás vnásledujících hodinách čeká. Z grilování a popíjení nás vytrhává druhý kapr Ondry S. a hned krasavec. Lysec o váze 12,3kg už pózuje pred foťákem a za chvíli nám mává ocasní ploutví.Za chvíli zdolává Brčo šupiho něco pres 9kg. Pěkně se to rozjíždí. I já se konečně dočkávám záběru a mohu si potěžkat dalšího šupináče 10kg těžkého.Už mám hned lepší náladu a kobrou prikrmuji pár hrstí boilie. Asi za hodinu Ondra S.a Brčo odpovídají dublem. Brčo 8kg a Ondra krásných 13,6kg oba dva šupináči. Holky ani nestačí koukat na krásné kapry, které ještě nikdy neviděli a na 3 pobíhající rybáre okolo nich a na péči, kterou jim věnují. Já dostávám další záběr od lysce mezi 7 a 8kg. K ránu zdoláváme ještě nějaké kapry okolo 70cm a jedno miminko.

Záběry ustaly a my si jdeme po namáhavé noci lehnout. V 9hod ráno mě probouzí zvuk príposlechu dvěma krátkými tóny. Hlavou vystrčenou zokna kontroluji situaci. Asi za 5min se můj levý prut rozjíždí a já se rítím chatou jak uragán. Brčko vdomnění že tvrdě spím prut zasekává. Já ihned prut prebírám a jde se na loď, protože tah kapra je urputný. Konečně se dostáváme nad kapra a začíná asi čtvrthodinová pretahovaná o každý centimetr nahoru a dolů. Kapr vypouští bubliny. Po dalších minutách se nám na hladině ukazuje tělo krásného šupináče. Smrdí to osobákem. Brčko ho ale odhaduje jen na 12-13kg. Podebrání se podarilo a my směrujeme skaprem ke brehu.Prut držím vpravé ruce a kapra vsíti podběráku vlevé. Pri snaze zvednout kapra levou rukou se dívám jestli náhodou někde nedrží síť podběráku za loď, protože to nejde. Nedrží. Brčko mi bere prut a já zvedám kapra odbouma rukama. Tak to smrdí hodně osobákem. Po zvážení odečtení podložky zjišťujeme, že váží 15,6kg.

Nový osobák! Paráda! !Budím druhého Ondru i prítelkyni Evu ať se jdou taky pokochat. Po několika fotkách na brehu prenáším kapra vpodložce do jeho živlu, kde děláme taky několik krásných fotek. No nic je čas se rozloučit. Nemohu se na kapra vynadívat. Nejradši bych odplul sním a pozoroval ho vjeho domovině. Kapr odplouvá a súsměvem od ucha kuchu se ještě ráchám ve vodě.Z abral na halibutku se sardinkou. Během úterního odpoledne zdoláváme dva kapry okolo 70cm.Ve stredu nás prijel navštívit predseda Mishak a zrovna vtu chvíli mi zabrali dva skoro stejní šupináči 74 a 75cm.

Mishak jen kroutí hlavou, že se nám to tady tak rozjelo. Preje nám další pěkné úlovky a odjíždí domů, ale zanedlouho knám prijíždí další návštěva vpodobě Jarina, který prijel na jednu noc také pokusit štěstí. Okolo desáté večer Brčko vytahuje pred objektiv foťáku 11kg šupiho, ale na tento den je to bohužel poslední. Je čvrtek a Jarin ráno odjíždí do práce. Dopoledne zdoláváme nějaké kapríky od 60 do 70cm. Odpoledne mi prichází lysec okolo 70cm. Lysců se tady tento rok tahá poměrně hodně, což nebývalo zvykem, i presto prevládají šupináči.Odpoledne také prijíždí podráždit kapríky další člen klubu Hary, ale bohužel kapri už nespolupracují a záběry ustaly. Nezbývá než mu jen ukázat fotky ve foťáku.Hary odjíždí a pred klukama je poslední noc této výpravy. Já tady zůstanu až do neděle. V noci se nic nedělo a další záběry pricházejí vpátek okolo poledne, kdy Ondra S. má krásnou jízdu a hned po prvním kontaktu je vidět, že je to slušná ryba. Sedáme na loďku a hurá za ním. Je to bojovník odhadem 10-11kg.

Jenže po chvíli Ondrovi povoluje zrejmě porušený vlasec a kapr mizí zpátky do hlubin. Menší náplastí mu je další záběr, který na sebe nenechal dlouho čekat a tak zdolává lysce něco pres 60cm. Brčko už má sbaleno a odjíždí, sice nerad ale po krásném týdnu plném kaprů. Ondra S. ho asi za hodinu následuje spríslibem brzkého návratu. Na chatě zůstáváme jen já a prítelkyně Eva, která dnes také odjede.O ví kendu mi tu bude dělat společnost sestra sprítelem Michalem, neterí a dvěma kamarády.

Čas letí jako voda a hned je tu sobota. Odpoledne mi rozjíždí cívku lysec k70cm. Večer zdolává Michal po krásném boji svůj osobáček 81cm a 10kg. Já do vody házím poslední zbytky nadělaného boilie a pelet. Príště udělám víc kilo. Na hladině jsou slyšet hlasité výskoky kaprů nemalé velikosti a tak na poslední noc ulehám kprutům a užívám si zbytek dovolené plnými doušky. Záběr mě budí až kránu, je to šupík 70cm a jeho zdolávání bylo tak trochu komické jelikož byla ještě tma a mě se rozbila čelovka.

Další prekrásný zvuk mého hlásiče se ozývá už za světla něco kolem půl šesté a je další šupináč 65cm. Toto je poslední kapr této výpravy. Okolo poledne už jsou všichni pryč a já jsem na chatě zůstal sám. První jsem prijel, poslední odjíždím. Balení věcí mi vhání skoro slzy do očí po tak krásných deseti dnech. Něco mi ríká, že minimálně letos už se taková výprava opakovat nebude. Na tento osobák, který prišel vtýdnu jsem čekal 3,5roku, doufám, že na príští to nebude tak dlouho. Brzy se tu ukážu zase kluci šupinatí, mumlám směrem k hladině této krásné prehrady. Věci už jsou vautě a nezbývá než jen vyrazit směr domov…

Spozdravem Tomáš Kosík(Tomasson)

Sdílet: 

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <iframe>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img>
  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ověření zda jste člověk nebo webový robot