Osobák na Labi

 
Je tomu už 11 let co jsem si udělal na své oblíbené řece Dyji osobák, kde jsem ulovil svého největšího sumce 171 cm. Pořád si to pamatuji, jako by to bylo včera. V pravé poledne v létě kdy teploty atakovaly 35 stupňů tak to přišlo. Pomalý záběr, který jsem hned zasekával až tak prudce, že jsem z jednoho prutu udělal tři. Zdolávání velkého sumce na třitunu prutu nebylo dobré, ale i tak jsem si souboj užil víc, než kdyby byl prut v celku. Nakonec jsem sumce zdolal. Začátky sumčařiny byli krušný. Teď chytám na kvalitní vercajk, tak mě snad výbava neselže. 
Po zahájení už uběhl nějaký týden a já se vydal na místo činu, kde jsem v minulosti, udělal dost záběrů. Chtěl jsem si ověřit, jestli sumci co jsem na zahájení nachytal, byla jenom náhoda, nebo jsem si našel flek snů.  
Teď už vím, že tam sumci byli.  Povedl si mi jeden docela slušné velikosti. Labský osobák 170 cm. Po záběru jsem chtěl sumce pořádně doseknout, ale bohužel se mi to nepovedlo. V dálce slyším, jak se sumec vyhodil na hladině a bleskově si to mazal ke mně. Až u břehu jsem zjistil, že to malá ryba nebude. Noční souboj v krásném tichu u řeky Labe. Sumce jsem nevážil, ale to nebylo důležité. Po krátkém zdokumentování jsem si dál noční koupel a se sumcem jsem se rozloučil. Druhý den se mi povedl ještě jeden menší. 
 Někdy sedím u vody týden a záběru se nedočkám, ale tady se mi to naštěstí nestalo. Doufám, že mi štěstí bude přát i nadále a já na novém fleku, ještě pár sumců nachytám.    
Za RKMB Jiří Irži Dušek
Sdílet: